Băncile din România au identificat șase riscuri sistemice ridicate. Deteriorarea echilibrelor interne este cel mai ridicat risc – BNR

Băncile din România au identificat șase riscuri sistemice ridicate. Deteriorarea echilibrelor interne este cel mai ridicat risc – BNR Sursa poza si informatii: Economica.net

Băncile din România Identifică Șase Riscuri Sistemice Majore

Banca Națională a României (BNR) a efectuat recent o evaluare a riscurilor sistemice, în cadrul unui chestionar derulat în luna martie 2025, care a vizat perioada de până în decembrie 2024. Concluziile acestei analize dezvăluie că instituțiile bancare de top din țară au semnalat existența a șase riscuri sistemice ridicate și cinci moderate.

Printre riscurile sistemice majore, degradarea echilibrelor macroeconomice interne este considerată cea mai presantă problemă. Băncile au evaluat acest risc ca având o probabilitate ridicată de manifestare și un impact semnificativ asupra sistemului financiar, gestionarea sa fiind văzută ca dificilă. Deficitele gemene — cel bugetar și cel de cont curent — continuă să fie sursele principale de vulnerabilitate pentru economia României. Instituțiile financiare subliniază nevoia de măsuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, complementând măsurile deja începute la începutul anului.

În topul riscurilor, provocările la adresa securității cibernetice și inovației financiare sunt considerate extrem de critice. Acest risc ocupă a doua poziție ca importanță, fiind identificat de băncile comerciale.

Cadrul legislativ nesigur și imprevizibil din sectorul financiar-bancar este al treilea cel mai semnificativ risc. Acesta prezintă provocări pentru solvabilitatea sectorului și necesită o administrare atentă datorită probabilității ridicate de apariție și impactului semnificativ.

Un alt risc major identificat este cel de nerambursare a creditelor neacoperite de stat, care continuă să fie o problemă majoră, chiar dacă riscul și impactul său asupra sistemului bancar au înregistrat o ușoară diminuare față de evaluarea anterioară. Performanța economică sub presiune din partea unor factori interni și internaționali afectează sectoare precum agricultura, industria auto și industria grea, sectorialități ce influențează negativ capacitatea de rambursare.

De asemenea, băncile au remarcat riscul creșterii costului de finanțare, accentuat de creșteri ale dobânzilor și deprecieri ale cursului de schimb valutar. Acest fenomen ar putea avea efecte dăunătoare asupra capacității de plată a debitorilor, în special pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii. Creșterea costului de finanțare este influențată direct de deteriorarea perspectivei ratingului de țară, determinând o creștere a primei de risc.

Pe lângă aceste riscuri, alte amenințări sistemice au fost identificate de instituțiile bancare, incluzând diminuarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente, riscuri asociate pieței imobiliare rezidențiale și comerciale, creșterea interdependenței între sectorul bancar și cel public, riscurile climatice și lichiditatea în scădere a sectorului bancar.

Această analiză subliniază importanța unei vigilențe continue și a implementării de măsuri corespunzătoare pentru consolidarea economiei și a sistemului financiar românesc în fața acestor riscuri identificate.


Andrei Mureșan

Andrei Mureșan are 32 de ani, locuiește în cartierul Grigorescu și e jurnalist din pasiune, nu doar din meserie. A absolvit Jurnalismul la UBB și de atunci a fost nelipsit din peisajul media local. Îl recunoști ușor prin centrul orașului – are mereu un carnețel în buzunar, un aer atent și o cafea de la vreo cafenea locală în mână. Scrie clar, fără floricele, dar cu empatie. E interesat de tot ce mișcă în Cluj: inițiative civice, proiecte urbanistice, dar și povești aparent banale care spun multe despre spiritul orașului. Pentru Andrei, azi în Cluj nu e doar un job – e o responsabilitate față de orașul în care s-a născut și pe care vrea să-l vadă mai bun, zi de zi.

Știri Generale

Știri Generale
Ancheta Poliției Cluj pentru Tentativă de Furt la Mașinile din Plopilor Detectată pe Cameră
Anunţ de la Guvern pentru angajaţii din învățământ şi cercetare
Atacantul Jovo Lukic, 26 de ani, cu două titluri bosniace, vine de la Universitatea Craiova!
Băiatul de 13 ani din Cluj-Napoca, dispărut recent, descoperit de polițiști, în siguranță!
BCR, funcție nouă pentru clienți. Ce găsiți acum în aplicația George
Bomba anti-buncăr a SUA care poate schimba războiul între Israel şi Iran – comentariu AFP
Brandul care a reunit ALD Automotive și LeasePlan va oferi servicii de leasing pentru marca BYD în Europa, inclusiv România
Câți români vor beneficia de sprijin pentru facturile la electricitate și termenul limită anunțat de Ministerul Energiei? Vezi detalii actualizate!
Cel mai mare eveniment caritabil pentru câini și comunitate din România!
CFR Cluj debutează în Europa League împotriva lui Paksi FC! Meciul tur are loc în Ungaria, la doar 6 ore de Cluj
CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur al UEFA Europa League! Află cine sunt Feroviarii înfrunta!