Eliminarea Riscului de Decomitere în Politica de Coeziune în 5 Luni și Progrese PNRR pentru 2025
Sursa poza si informatii: Economica.net
Într-o realizare remarcabilă, în doar cinci luni, România a reușit să elimine complet riscul de decomitere a fondurilor destinate politicii de coeziune pentru anul în curs. Această veste a fost transmisă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, printr-o postare întâlnită pe pagina sa de Facebook. Boloș a subliniat efortul semnificativ și succesul obținut de la preluarea mandatului său în decembrie, moment care a adus un nou avânt în gestionarea fondurilor europene.
Ministrul a făcut referire și la provocările cu care s-a confruntat la nivelul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Deși Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu dispune de pârghii directe pentru administrarea fondurilor alocate ministerelor de linie, Boloș a reușit, în mandatul trecut, să obțină și să transmită două cereri de plată. Totodată, a reușit deblocarea parțială a celei de-a treia cereri de plată, aducând astfel în țară 1,3 miliarde de euro care au fost utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și a proiectelor PNRR.
În ciuda acestor provocări, Boloș a raportat că pentru următoarea perioadă România va beneficia de 1,8 miliarde de euro de la Comisia Europeană, ca parte a politicii de coeziune. De asemenea, până în 2025, se estimează că vor fi trimise cereri de plată în valoare totală de 4,4 miliarde de euro, reflectând angajamentul continuu al autorităților române în gestionarea eficientă a fondurilor europene.
Marcel Boloș a mai menționat că procesul în spatele acestor cifre impresionante presupune un efort considerabil la fiecare etapă, de la lansarea apelurilor de proiecte și până la încheierea acestora. De altfel, el a promis că va oferi detalii suplimentare despre stadiul politicii de coeziune 2021-2027 într-o postare viitoare.
Referindu-se la execuția bugetară, Boloș a explicat că pentru noua perioadă de programare, gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor, plățile planificate pentru 2025 se ridică la 13 miliarde de lei. Aceasta se înscrie într-o alocare totală de 62,6 miliarde lei, iar un progres substanțial este așteptat să fie observat în a doua jumătate a anului, pe măsură ce proiectele intră în fazele finale.
De asemenea, pentru exercițiul 2014-2020 și alte finanțări, se preconizează că plățile din 2025 vor ajunge la 5,44 miliarde de lei dintr-o alocare de 11,98 miliarde de lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru închiderea programelor din perioada anterioară. În plus, plățile aferente titlurilor PNRR se ridică la 10,2 miliarde de lei dintr-o sumă totală alocată de 47,1 miliarde de lei.
Concluzionând, Boloș a dorit să sublinieze că obținerea acestor rezultate nu a fost o întâmplare, ci rezultatul unei discipline riguroase și al unui efort colectiv susținut. El a evidențiat importanța recunoașterii muncii depuse de echipa sa în fața percepțiilor greșite sau intereselor personale, reamintind că succesul nu vine de la sine, ci prin dedicare și asumare zilnică.
Marcel Boloș a revenit la conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în decembrie anul trecut, după ce în trecut a ocupat și rolul de ministru al Finanțelor. Totodată, Boloș a avut deja două mandate ca ministru al Fondurilor Europene, între noiembrie 2019 și decembrie 2020, precum și între mai 2022 și iunie 2023.