Bruxelles-ul face apel la retragerea proiectului de lege ungar controversat, considerat o amenințare majoră pentru presa independentă și ONG-uri

Bruxelles-ul face apel la retragerea proiectului de lege ungar controversat, considerat o amenințare majoră pentru presa independentă și ONG-uri Sursa poza si informatii: Economica.net

Un nou proiect legislativ introdus de partidul naționalist al premierului ungar Viktor Orban a stârnit reacții aprinse la Bruxelles, unde oficialii europeni cer guvernului ungar să renunțe la inițiativă. Textul, care vizează așa-numita „transparență a vieții publice”, este considerat de multiple organizații neguvernamentale ca o încercare de a reduce la tăcere vocile critice.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, există îngrijorări majore în legătură cu proiectul. „Nu vom ezita să intervenim dacă acest proiect va fi adoptat”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european. Acesta a subliniat că, în forma actuală, legea ar încălca principiile și legislația Uniunii Europene, motiv pentru care se cere retragerea sa din procesul legislativ.

Pe fondul acestor tensiuni, aproximativ 20 de deputați europeni au îndemnat Comisia să blocheze toate fondurile destinate Ungariei, pe care o acuză de încălcări repetate ale normelor europene. În prezent, UE a suspendat deja 18 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza preocupărilor legate de drepturile LGBT+, solicitanții de azil și nereguli în atribuirea contractelor publice.

În weekendul precedent, zeci de mii de cetățeni unguri s-au adunat pentru a manifesta împotriva acestui proiect de lege. Guvernul afirmă că măsura este menită să destructureze „rețelele de propagandă” care sunt finanțate extern. Propunerea legislativă prevede că organizațiile care „încalcă sau critică” valori fundamentale înscrise în Constituție, cum ar fi „primatul căsătoriei, familiei și sexelor biologice”, ar putea ajunge pe o listă neagră. Aceste organizații ar trebui să obțină permisiune pentru a primi finanțare externă, iar conturile lor ar putea fi monitorizate, blocându-se transferurile de la donatori dacă se consideră că banii au ca scop influențarea vieții publice.

Dacă legea ar fi încălcată, amenzile ar putea ajunge la 25 de ori suma ajutorului primit, iar în caz de recidivă, activitatea organizațiilor ar putea fi interzisă. Opoziția a denunțat acest demers ca o „pânză de putinizare” a Ungariei, acuzând guvernul de tendințe autoritare.

Peste 300 de organizații neguvernamentale și media, inclusiv Amnesty International și Transparency International, au semnat o scrisoare comună, acuzând guvernul Orban de încercarea de a păstra puterea prin mijloace autoritare. Scrisoarea sugerează că inițiativa urmărește să elimine oponenții critici și să submineze democrația ungară, un proces asemănător cu ceea ce se întâmplă în Rusia, potrivit semnatarilor.

Această situație tensionată survine cu un an înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, unde rezultatele se anunță strânse, amplificând astfel miză politică a dezbaterii din jurul acestei legi. Comunitatea europeană observă cu atenție evoluția situației, având în vedere influența sa potențială asupra respectării normelor democratice și a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.


Andrei Mureșan

Andrei Mureșan are 32 de ani, locuiește în cartierul Grigorescu și e jurnalist din pasiune, nu doar din meserie. A absolvit Jurnalismul la UBB și de atunci a fost nelipsit din peisajul media local. Îl recunoști ușor prin centrul orașului – are mereu un carnețel în buzunar, un aer atent și o cafea de la vreo cafenea locală în mână. Scrie clar, fără floricele, dar cu empatie. E interesat de tot ce mișcă în Cluj: inițiative civice, proiecte urbanistice, dar și povești aparent banale care spun multe despre spiritul orașului. Pentru Andrei, azi în Cluj nu e doar un job – e o responsabilitate față de orașul în care s-a născut și pe care vrea să-l vadă mai bun, zi de zi.

Știri Generale

Știri Generale
Ancheta Poliției Cluj pentru Tentativă de Furt la Mașinile din Plopilor Detectată pe Cameră
Anunţ de la Guvern pentru angajaţii din învățământ şi cercetare
Atacantul Jovo Lukic, 26 de ani, cu două titluri bosniace, vine de la Universitatea Craiova!
Băiatul de 13 ani din Cluj-Napoca, dispărut recent, descoperit de polițiști, în siguranță!
BCR, funcție nouă pentru clienți. Ce găsiți acum în aplicația George
Bomba anti-buncăr a SUA care poate schimba războiul între Israel şi Iran – comentariu AFP
Brandul care a reunit ALD Automotive și LeasePlan va oferi servicii de leasing pentru marca BYD în Europa, inclusiv România
Câți români vor beneficia de sprijin pentru facturile la electricitate și termenul limită anunțat de Ministerul Energiei? Vezi detalii actualizate!
Cel mai mare eveniment caritabil pentru câini și comunitate din România!
CFR Cluj debutează în Europa League împotriva lui Paksi FC! Meciul tur are loc în Ungaria, la doar 6 ore de Cluj
CFR Cluj și-a aflat adversara din primul tur al UEFA Europa League! Află cine sunt Feroviarii înfrunta!