Ce a spus ministrul Finanțelor despre ANAF după ce vicepremierul Anastasiu și-a dat demisia în scadalul șpăgii date unui funcționar al ANAF
Sursa poza si informatii: Economica.net
Ministrul Finanțelor atrage atenția asupra problemelor din ANAF după demisia lui Dragoș Anastasiu
Recent, un val de tensiuni a cuprins scena politică din România, avându-l în centrul atenției pe Dragoș Anastasiu, fostul vicepremier, care și-a anunțat demisia din guvern pe fondul unui scandal de corupție legat de ANAF. Într-un interviu acordat postului Digi 24, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a vorbit deschis despre provocările și disfuncționalitățile agenției fiscale.
Nazare a subliniat că problemele din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu sunt o noutate și că acestea au fost discutate în repetate rânduri. "Despre comportamentul și acțiunile inspectorilor ANAF, atât la nivel central cât și în teritoriu, am discutat pe larg. Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi", a declarat acesta. În opinia ministrului, agenția se confruntă cu dificultăți care îi împiedică buna funcționare și o reformă autentică este absolut necesară.
Ministrul a evidențiat faptul că, de la audierea sa, a recunoscut continuu problemele structurale ale ANAF. Potrivit acestuia, lipsa unei dorințe reale de reformare și de creștere a colectării este evidentă, România situându-se sub mediile naționale și europene la acest capitol. "Este clar că nu a existat o voință autentică de digitalizare și reformare", a subliniat Nazare.
În același timp, Anastasiu, implicat într-un caz de mită oferită unui funcționar ANAF — un inspector care a fost deja condamnat — a făcut publică decizia de a demisiona. El a reiterat că nu a fost implicat direct, ci doar martor în dosarul instrumentat de DNA. Anastasiu a subliniat că România se confruntă cu două forme de corupție: „de supraviețuire și de îmbogățire”.
"Mă retrag deoarece dorința de denigrare va continua, indiferent de eforturile mele. Este timpul să fac un pas în spate și să demisionez," a afirmat Anastasiu, însoțind anunțul cu un apel către premier de a prelua inițiativa reformării întreprinderilor de stat. Fostul vicepremier a dorit să sublinieze integritatea sa, afirmând că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului și că plecarea sa nu ar trebui să oprească procesele de reformă. "Premierul este foarte determinat," a concluzionat el.
Această situație scoate la iveală problemele sistemice din instituțiile române și rolul crucial pe care reformele și digitalizarea îl joacă în eficientizarea acestora. Pe măsură ce scandalurile de corupție continuă să iasă la iveală, opinia publică și oficialii cer măsuri concrete pentru creșterea transparenței și integrității aparatului birocratic din România.